De financiële voordelen van driedubbel glas: is het de investering waard? 

Als je nadenkt over het verbeteren van de isolatie van je woning, is het kiezen voor driedubbel glas (triple glas) een uitstekende optie. Hoewel de initiële kosten hoger zijn dan bij andere soorten glas, zoals HR++ glas, zijn de financiële voordelen op de lange termijn aanzienlijk. In dit artikel onderzoeken we de kosten, besparingen en terugverdientijd van driedubbel glas om te bepalen of deze investering de moeite waard is. 

Kosten van driedubbel glas 

De gemiddelde prijs voor het plaatsen van driedubbel glas is van een aantal zaken afhankelijk en heeft ook te maken met prijsschommelingen: kijk hier voor een actueel prijs van triple glas per vierkante meter

Energiebesparing en lagere stookkosten 

Driedubbel glas biedt een betere isolatie dan andere glassoorten, waardoor je maandelijks kunt besparen op je energiekosten. Volgens schattingen kan je met 20 m² driedubbel glas tot € 720 per jaar aan gas besparen. Dit komt doordat driedubbel glas de warmte in je huis beter vasthoudt, wat resulteert in minder behoefte aan verwarming. Hierdoor verlaag je niet alleen je energierekening, maar draag je ook bij aan een duurzamere leefomgeving. 

Terugverdientijd 

De terugverdientijd van de investering in driedubbel glas ligt gemiddeld rond de 10 jaar. Dit betekent dat de besparingen op je energiekosten na deze periode de initiële kosten van het glas en de installatie dekken. In vergelijking met andere glasopties heeft driedubbel glas een langere terugverdientijd, maar de besparingen blijven zich opstapelen na de terugverdientijd, waardoor het op de lange termijn een verstandige keuze is. 

Subsidies en financiële ondersteuning 

Een belangrijk aspect om in overweging te nemen zijn de beschikbare subsidies. De Nederlandse overheid biedt een subsidie van € 65,50 per vierkante meter voor het plaatsen van driedubbel glas, mits je minimaal 8 m² vervangt. Deze subsidie kan de kosten van je investering aanzienlijk verlagen, waardoor de prijs per vierkante meter op ongeveer € 274,50 komt. Dit maakt de investering nog aantrekkelijker. 

Daarnaast kun je ook subsidies aanvragen voor isolerende panelen in je kozijnen. Als deze panelen een isolatiewaarde tussen 0,7 en 1,2 hebben, krijg je € 10 per vierkante meter. Bij een isolatiewaarde van minder dan 0,7 ontvang je zelfs € 45 per vierkante meter. Door deze subsidies te combineren, kun je de totale kosten van je investering verder verlagen. 

Verhoging van de woningwaarde 

Naast de directe financiële voordelen heeft het installeren van driedubbel glas ook een positieve invloed op de waarde van je woning. Potentiële kopers zijn steeds meer geïnteresseerd in woningen met goede isolatie. Driedubbel glas kan daarom een belangrijke factor zijn bij de verkoop van je huis, waardoor je mogelijk een hogere prijs kunt vragen. 

Conclusie 

Driedubbel glas biedt aanzienlijke financiële voordelen die de hogere initiële kosten rechtvaardigen. De besparingen op energiekosten, de mogelijkheid om subsidies aan te vragen en de verhoging van de woningwaarde maken het een verstandige investering. Hoewel de terugverdientijd gemiddeld 10 jaar is, zullen de financiële voordelen zich na deze periode blijven opstapelen. Als je overweegt om je woning beter te isoleren, is driedubbel glas zeker het overwegen waard.